De markt voor interim-management in België blijft sterk groeienin uiteenlopende sectoren. Ondanks deze groei is er weinig regelgeving en zijn er geen uniforme rapportageverplichtingen, wat de rol van de raad van bestuur extra belangrijk maakt bij het waarborgen van een succesvolle aanstelling.
Interim-managers worden vaak ingezet om tijdelijke leemtes op te vullen, strategische uitdagingen aan te gaan of als overbrugging tijdens overgangsperiodes. Flexibiliteit, snelle inzetbaarheid en kostenefficiëntie maken interim-management een aantrekkelijke optie, waarbij de totale kosten vergelijkbaar zijn met die van een vaste medewerker.
De verantwoordelijkheid van de raad van bestuur
De raad van bestuur speelt een cruciale rol in het proces van interim-management, van het identificeren van de noodzaak tot het monitoren van de uitvoering. Belangrijke verantwoordelijkheden zijn:
- Alertheid voor signalen: Tijdig herkennen van situaties waarin tijdelijke versterking nodig is.
- Facilitatie van integratie: Het creëren van de juiste omstandigheden voor de interim-manager om effectief te kunnen functioneren binnen de organisatie.
- Evaluatie en opvolging: Regelmatige beoordeling van de prestaties en, indien nodig, stappen ondernemen voor de aanstelling van een permanente manager.
Volgens Sander Berghmans, Onderzoeker in het KMO Expertisecentrum van GUBERNA, Instituut voor Bestuurders, ligt hier een unieke kans voor raden van bestuur om hun verantwoordelijkheid in goed bestuur te tonen: “Een interim-manager kan een strategische hefboom zijn, maar alleen als de raad van bestuur de nodige aandacht besteedt aan de selectie, integratie en opvolging. Governance staat hierbij centraal, vooral in termen van transparantie en doelgerichtheid.”
Waar moet je op letten bij de keuze van een interim-manager?
Een goede interim-manager moet beschikken over de juiste competenties, waaronder:
- Empathie en inzicht in de bedrijfscultuur, vooral binnen KMO’s.
- Ervaring en maturiteit: Een brede expertise om uiteenlopende uitdagingen aan te pakken.
- Polyvalentie en flexibiliteit, ondersteund door goede communicatievaardigheden.
Steven Cornand, partner bij BDO België, onderstreept de waarde van een grondige voorbereiding:“Het succes van een interim-manager begint bij een heldere opdrachtformulering en meetbare doelstellingen. Bedrijven die dit zorgvuldig aanpakken, samen met een gespecialiseerd bureau, maximaliseren de kans op een succesvolle samenwerking.”
Succesvol interim-management: aandachtspunten
Om een interim-opdracht succesvol te laten verlopen, moeten bedrijven en hun raden van bestuur aandacht besteden aan:
- Sector- en cultuurkennis: Kies een interim-manager die begrijpt hoe de organisatie werkt.
- Duidelijke doelen en meetbare verwachtingen: Stel vooraf deadlines en deliverables vast om de impact te meten.
- Goede introductie en begeleiding: Zorg ervoor dat de interim-manager snel geïntegreerd raakt.
- Transparantie over ROI: Waarborg kostenefficiëntie door regelmatige evaluaties.
- Kennisborging: Leg processen en resultaten vast om waarde te behouden na de opdracht.
Een groeiende en diverse markt
Met een gemiddeld dagtarief van 1000 à 1200 euro voor iemand die op directieniveau acteert, afhankelijk van sector en opdrachtvereisten, biedt interim-management in België flexibiliteit en expertise op maat. Sectoren variëren van KMO’s tot grotere ondernemingen die strategische expertise nodig hebben.