Funds For Good Impact helpt mensen die geen toegang hebben tot het klassieke financiële systeem om hun eigen onderneming op te richten. Vaak zitten deze mensen boordevol energie en goede ideeën maar laat hun persoonlijke situatie niet toe om hun droom te realiseren. De vzw helpt in de eerste plaats ondernemers met onzekere werkomstandigheden (bijvoorbeeld werkloosheid, interimjob) en in tweede instantie ondernemers die een maatschappelijke of ecologische impact wensen te bekomen via hun activiteit.
Funds For Good Impact, intussen al een gevestigde waarde geworden over heel België, schakelt nu nog een versnelling hoger in Vlaanderen. De ondernemers kunnen “leningen op eer” aangaan. Deze leningen zijn renteloze, ondergeschikte en tijdelijk aflossingsvrije leningen zodat de ondernemer voldoende tijd krijgt om zijn activiteiten te ontwikkelen. Dankzij de leningen op eerkrijgen ondernemers toegang tot bijkomende financieringen (microkrediet, klassiek krediet, equity, enz.).
Een van de sprekende voorbeelden is Jaarhof De Broederie, een circulaire, zelfvoorzienende boerderij en (bos)landbouwbedrijf dat niet met kunstmest werkt. Het bedrijf werkt aan herstellende kringloop(bos)landbouw door de toepassing van een natuurlijke symbiose tussen pluimdieren, planten, bomen, insecten en goede schimmels (mycorrhiza genaamd).
“Funds For Good heeft me de financiële ademruimte gegeven om een binnenkwekerij van mycelium te starten en om verder onderzoek te doen naar mycorrhiza”, zegt Tom Buys, de kringlooplandbouwer die zijn passie verwezenlijkt zag met zijn project Jaarhof De Broederie.
“Door de ondergrondse samenwerking van de wortels van bomen en planten met mycelium, de wortel van schimmels die bomen met elkaar verbindt, kunnen we klimaatrobuuste bomen kweken die tegen de droogte bestand zijn en tevens de omliggende planten van water voorzien”, besluit hij.
Omdat een boom nooit alleen staat, verkoopt Tom gildes (zogenaamde ‘tiny forests’) van bijpassende bomen die het ondergronds myceliumnetwerk herstellen. Een gilde bestaat uit drie generaties bij elkaar horende bomen en is verkrijgbaar vanaf 75 euro. Deze winter zal hij ook een growkit van eetbare paddenstoelen op de markt brengen met onder andere de bedreigde inheemse pruikzwam (Lion’s Mane).
Ook Malgorzata (Margaret), een in Polen geboren onderneemster die haar eigen natuurlijke, veganistische, biologische cosmetische producten maakt onder het merk Madma, is verheugd dat het initiatief van Funds For Good in het leven is geroepen.
“Funds For Good heeft me de financiële slagkracht gegeven om mijn bedrijf te lanceren en nieuwe producten uit te werken dankzij een lening via microStart. Op dit moment verkoop ik mijn producten enkel online via Facebook, maar Funds For Good heeft me een coach toegewezen die me helpt met de krijtlijnen en de uitwerking van mijn strategie. Dat gaat van de creatie van etiketten, over de uitwerking van een webshop, tot het openen van een fysieke winkel”, aldus Margaret.
De coöperatieve vennootschap Karoot is ten slotte ook erg blij met het bestaan van Funds For Good. Karoot is een restaurant met een sociale insteek opgericht door drie jonge ondernemers: Wiepke, Rita en Beber.
“Bij de opstartfase van ons initiatief heeft Funds For Good ons een renteloze lening toegekend, die we konden gebruiken als deel van ons startkapitaal. Bovendien laten we ons bijstaan door een van de ervaren coaches uit hun netwerk. Zij geeft ons tips om ons netwerk uit te breiden en onze communicatie met de pers en ons doelpubliek te optimaliseren”, aldus Wiepke Boogaerts.
Hun uitgangspunt van het restaurant is dat iedereen van een warme en gezonde maaltijd moet kunnen genieten. Daartoe bieden de ondernemers democratisch geprijsde menu’s aan met een ruime plantaardige/veganistische keuze en ingrediënten die zo lokaal mogelijk zijn. Karoot biedt ook een maaltijd van de dag tegen vrije bijdrage. Iedereen betaalt dus wat hij of zij zich kan veroorloven.
Het restaurant stelt bovendien alles in het werk om zo goed als geen voedseloverschotten te hebben. Zo gebruiken de ondernemers alle delen van een groente in hun bereidingen en mogen klanten de overschotten uit de keuken meenemen tegen een vrije bijdrage.
Contact
Jaarhof De Broederie
Voor meer info over de gildes van bomen of de growkit van paddenstoelen, contacteer Tom op debroederie@gmail.com. Hij zal u met enthousiasme en kennis van zaken bijstaan in uw keuze op maat.
Madma
Geïnteresseerd in de cosmetische producten van Margaret? Neem gerust contact op: madma.shop@gmail.com
Karoot
Voor meer informatie over de werking van Karoot, contacteer een van de oprichters via: hallo@karoot.gent