Skip to main content

De Belgische startup Welexit lanceerde zijn digitale platform MyLittleLawyer.be, de eerste chatbot gespecialiseerd in Belgisch recht, bij het grote publiek. In één week tijd hebben enkele honderden gebruikers al meer dan 3000 vragen gesteld aan deze conversationele kunstmatige intelligentie, waarvan het concept een wereldprimeur is!

Na een korte testperiode met een beperkt aantal gebruikers is het platform MyLittleLawyer.be nu toegankelijk voor alle Belgen (www.mylittlelawyer.be ; www.monpetitavocat.be ). Het stelt aldus artificiële intelligentie ten dienste van rechtzoekenden, zodat zij op elk moment hun “advocaat in zakformaat” kunnen raadplegen en in hun eigen taal binnen enkele seconden betrouwbare antwoorden krijgen.

“We zijn blij met de ongelooflijk snelle start, ook al hebben we niet geadverteerd om onze innovatie rustig in het echt te testen. In slechts één week tijd zijn al enkele honderden gebruikers actief op het platform en hebben ze meer dan drieduizend vragen gesteld over het Belgisch recht. We dachten dat we de eersten in Europa waren die een conversationele kunstmatige intelligentie hadden bedacht die gespecialiseerd is in nationaal recht, maar het lijkt erop dat we zelfs de eersten in de wereld zijn”,zegt Yizhaq Kricheli, CEO en medeoprichter van Welexit.

 

“Ik heb niet genoeg geld om mijn energierekening deze maand te betalen, wat riskeer ik? Hij heeft me gedreigd met een rechtszaak, daar schrik ik van. Moet ik ook een advocaat nemen en hoe pak ik dat aan?”; “Ik wil verhuizen. Hoe vertel ik dat aan mijn huisbaas?

Er zijn talloze juridische kwesties die zich elke dag voordoen en die ons allemaal kunnen treffen. Helaas voelen de meeste mensen zich machteloos wanneer zij met dergelijke situaties worden geconfronteerd. Dit leidt ertoe dat ze ofwel niets doen, zelfs als dat betekent dat ze hun rechten niet laten gelden, ofwel later op een ongepaste en schadelijke manier handelen. Bijna 60% van de 18-40-jarigen zegt nog nooit gebruik te hebben gemaakt van de diensten van een advocaat, zo blijkt uit een enquête die Welexit in maart 2023 onder 500 Belgische inwoners heeft gehouden. En naar schatting blijft meer dan 80% van de juridische behoeften onbeantwoord1.

Een gratis « advocaat in zakformaat »

Welexit biedt gratis toegang tot MyLittleLawyer.be. U hoeft zich enkel te registreren op de site, zodat u op de hoogte wordt gebracht van nieuwe functies die in de komende weken zullen worden toegevoegd.

“Op basis van de meest geavanceerde artificiële intelligentie in ons vakgebied hebben we een chatbot ontwikkeld die gespecialiseerd is in het Belgische recht (wat niet het geval is bij ChatGPT), in de vorm van een karaktertje aan wie je alle vragen kunt stellen die je dwarszitten en waarvan je onmiddellijk betrouwbare antwoorden krijgt”, legt Yizhaq Kricheli uit. “De meeste angst komt voort uit het feit dat je in het duister tast. Zodra je begrijpt wat er kan gebeuren via MyLittleLawyer.be, dat je dit in je eigen taal en begrijpbare woorden uitlegt, ben je beter in staat om met een koel hoofd te reageren. Of je krijgt direct de informatie die je nodig hebt en daarmee is de kous af, of je hebt een advocaat nodig aan wie je jouw situatie duidelijk kan uitleggen. Dit bespaart tijd voor beide partijen. Het doel is natuurlijk niet om advocaten af te schaffen, maar om hun werk te vergemakkelijken door het probleem op te helderen en te kaderen. En zo hopen we het machtsevenwicht in de samenleving te herstellen.”

In 2021 registreerde de Belgische justitie meer dan 1 miljoen nieuwe geschillen1.

Artificiële intelligentie ten dienste van de mens

MyLittleLawyer.be beoogt enerzijds onnodige kosten voor haar gebruikers te vermijden wanneer direct antwoord kan worden gegeven op eenvoudige vragen die geen tussenkomst van een advocaat vereisen. En anderzijds om geen tijd te verliezen van advocaten die regelmatig ontdekken dat er na analyse van het dossier in feite geen gevolg hoeft te worden gegeven.

“Onze filosofie is echt om artificiële intelligentie in dienst te stellen van de mens. We willen justitie toegankelijk maken voor iedereen. Het is onaanvaardbaar dat de meeste mensen zich hulpeloos voelen omdat ze niet weten waar ze informatie kunnen vinden of omdat ze niet de middelen hebben om zich te verdedigen. Maar wij zijn niet van plan deze revolutie en de strijd tegen onrecht alleen te leiden. Artificiële intelligentie opent nieuwe horizonten, maar roept ook nieuwe vragen op waarover we allemaal samen moeten nadenken. Daarom roepen wij instellingen, bedrijven, verenigingen en juridische actoren die dromen van een rechtvaardiger wereld op om zich bij ons aan te sluiten in deze missie”, besluit Yizhaq Kricheli.

MyLittleLawyer.be biedt ook een concrete oplossing voor degenen die na hun gesprek met de chatbot contact willen opnemen met een advocaat. Zij hoeven enkel op de knop “Talk to a human” te klikken om een consultatie te regelen met een advocaat die gespecialiseerd is in het juiste rechtsdomein, hetzij online, hetzij in zijn of haar kantoor, voor slechts €29. En dit via het Welexit-platform.

Voorbeeld van antwoorden van ChatGPT (niet gespecialiseerd in Belgisch recht) en MyLittleLawyer.be: “Is het in België mogelijk een echtscheiding aan te vragen wegens schuld (overspel)? Het antwoord van ChatGPT is fout omdat het naar Belgisch recht niet meer nodig is de schuld van de echtgenoot te bewijzen om een scheiding van tafel en bed te verkrijgen.

 

 
Hr Info

Author Hr Info

More posts by Hr Info